Аневризма на аортен синус: преглед на литературата и клиничен случай.

Автори

  • Nataliya Docheva Cardiologist

Ключови думи :

аневризма на аортен синус, аневризма на коронарен синус, дилатация на аортен синус, диалтация на коронарен синус

Абстракт

Аневризмата на аортен синус е рядко конгенитално или придобито заболяване с разнообразна клинична презентация. Руптурата на аневризма на коронарен синус е най - тежкото усложнение, което може да доведе до комуникация със сърдечна кухина, а нараствайки е възможно да предизвика и притискане на коронарна артерия. Когато аневризмата руптурира в перикардния сак се развива перикардна тампонада - състояние с лоша прогноза.

    Трансторакалната ехокардиография е метод на избор в диагностиката на това заболяване. Тя позволява анатомична оценка на дилатирания синус, а с помощта на цветен доплер е възможно и изобразяването на наличен шънт при руптура и комуникация със сърдечна кухина.

   Оперативното лечение е метод на избор, като се използват различни техники за корекция на дилатирания синус с цел съхраняване остиумите на коронарните съдове. Интервенционалният подход е иновативен, използващ различни видове оклудиращи устройства с добри резултати, набиращ все повече популярност.

  В настоящата статия представяме рядка форма на аневризма на десен коронарен синус с компресия на дясно предсърдие и дясна коронарна артерия при млад мъж, чиято първа клинична изява е предсърдно мъждене.   

Публикуван

2022-01-07

Брой

Раздел (Секция)

Статии